Skip to Main Content
It looks like you're using Internet Explorer 11 or older. This website works best with modern browsers such as the latest versions of Chrome, Firefox, Safari, and Edge. If you continue with this browser, you may see unexpected results.
lnss logo

PubMed : Home

Kako koristiti PubMed? PubMed® Online Training je tu da pomogne.

PubMed - kako koristiti?

 

PubMed - niste posve sigurni kako se koristiti ovom bazom podataka? Možda mogu pomoći materijali u formi tutoriala,predavanja,webcast i videa,bilješki koje možete pronaći na njihovoj stranici ovdje .

  Ukratko odgovore na pitanja što su i kako se koristiti filterima, naprednim pretragama, MeSH bazom, kliničkim pitanjima, karakteristikama PubMed-a detaljnijea kako do cjelovitih članaka pogledajte ovdje.

 Video: Kako pretraživati PubMed koristeći MeSH?

Tezaurus Medical Subject Headings (MeSH) nadzirani je rječnik koji izrađuje Nacionalna medicinska knjižnica Sjedinjenih Američkih Država. Koristi se za predmetnu obradu, indeksiranje i pretraživanje publikacija iz područja biomedicine i zdravstva.Tezaurus sačinjavaju nizovi deskriptora organiziranih u abecednu i hijerarhijsku strukturu.  Zbog iznimne kvalitete, specifične strukture i detaljnog pristupa, tezaurus Medical Subject Headings  prihvaćen je širom svijeta i preveden na brojne jezike.  Stvoren na osnovi praktičnog rada stručnjaka iz područja biomedicine i informacijskih stručnjaka, to je dinamičan popis koji se iz izdanja u izdanje razvija u skladu s razvojem biomedicinskih znanosti. Hrvatske medicinske knjižnice također ga koriste u svom radu, a sudjeluju i u njegovu prevođenju. Tri su osnovne primjene MeSH-a – predmetna obrada, indeksiranje i pretraživanje. 

 

Library Network Support Services Western Balkans Platform